Scoronlo

Ter herinnering aan Wil Janssen (1950-2023)

Op 23 oktober 2023 overleed Wil Janssen, erelid van cultuur-historische vereniging Scoronlo. Als tienjarige had hij al belangstelling voor lokale geschiedenis. In de boekenkast van zijn oom ontdekte hij De Speelwagen, een “populair maandblad, gewijd aan de historische schoonheid, folklore en geschiedenis in Hollands Noorderkwartier”. Wil schreef de verhalen over die daarin over Schoorl verschenen. Een paar jaar later erfde hij de ansichtkaartenverzameling van zijn grootouders. Zo werd de basis gelegd voor zijn levenswerk. Onderzoek doen, (levens)verhalen van mensen vastleggen, boeken, kranten en archieven uitpluizen, verzamelen, schrijven en anderen helpen met informatie en foto’s. Dag na dag, jaar na jaar, en altijd als vrijwilliger.

In 1984 verscheen Schoorl in architectuur, over honderd gezichtsbepalende panden, van Aagtdorp tot Camperduin. Wil Janssen was een van de auteurs. Ook was hij betrokken bij archeologische opgravingen, van Beverwijk tot Schagen. In 1988 werd Wil bestuurslid van het net opgerichte Scoronlo en redactielid van het tijdschrift van de vereniging. Na zijn bestuursperiode bleef Wil actief betrokken bij de vereniging. In 2004 werd hij benoemd tot erelid. Ook was hij actief in het Comité Kamp Schoorl. Tot zijn dood zette hij zich ervoor in dat de (joodse) gevangenen van Kamp Schoorl in de Tweede Wereldoorlog nooit mogen worden vergeten.

In 2022 ontving Wil Janssen een koninklijke onderscheiding, als blijk van waardering voor zijn tomeloze inzet. “Een dorpsarchivaris uit duizenden”, zo typeerde iemand hem in de aanbevelingsbrief voor het lintje.

Na het overlijden van Wil vroeg zijn broer Stef of Scoronlo belangstelling had voor de boeken en het archief van Wil. We zijn druk bezig met de inventarisatie van het materiaal en maken van een keuze uit de zeer omvangrijke bibliotheek. Die bevat veel werken over de regionale geschiedenis, geschiedenis in het algemeen en archeologie. Ook het archief met veel foto’s, krantenknipsels en handgeschreven materiaal bevat veel interessante informatie. Daar kan Scoronlo haar voordeel mee doen, bijvoorbeeld bij het beantwoorden van vragen over de geschiedenis van Schoorl, Groet en Camperduin. Dat moet ons documentatieteam voortaan doen zonder ondersteuning van Wil Janssen, de vraagbaak op het gebied van de lokale geschiedenis, die helaas niet meer onder ons is.

© 2024 Scoronlo

Thema door Anders Norén